Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, February 12, 2017

TTC : Rawatan Kesuburan di LPPKN

Assalamualaikum dan Hello!

Dah lama tak menulis di blog ini. Its been a lon long time ago. I guess nak start balik, sebab nak buat my journey on Trying To Conceive #TTC

After my 4 years marriage, now entering 5th baru nk tergerak hati to take this issue seriously. I guess i should leave my enjoyable life to parenthood life eventhough me and my husband masih in a long-distance relationship. Sighhh.

By the way, back to the story. I call LPPKN KL last year. Tak tau masa tu tiba2 tergerak hati nak kol. Sbb for the pas 2 years ago pernah 2-3 kali call nak buat appointment tapi sllu penuh. End up guve up. Tapi bila dah mcm serius nk cuba tahun ni, then tergerak hati kol terus dpt. 

So 1st appointment pd 6th Jan x silap. Bila dah dapat tarikh, terus kol husband utk beli flight ticket from kuching. Me work at Bangi, and once a month we both meet up. Huhuhu. Ok, masa hari appointment, akan buka fail kita laki bini. Masa ni, my husband kena buat sperm test and result pun dpt ms on that day. Cepat je, everything settle from 9.30 am till 12 noon. Sebab yg si isteri cuma diinterview by nurse je dulu. Nurse tanya semua details yg uols kena jawab jujur na.

My husband sperm test result is normal. Xde masalah pun. And i guess, masalah is from my side. I got fibroid. Tp i x bgtau nurse pun cause i nak everything re-check and re-confirm with another doctors pula. Sblm ni buat TTC sekerat jalan kat az-zahrah Bangi. Tp consultation doctor tersangatlah tiada penyelasaian. Dah la bayar mahal. 

Then, nurse bg referral letter utk buat hsg. Hsg kena buat masa hari ke 10 selepas period. So bila period hari pertama, terus kol hospital or klinik utk buat rawatan hsg. LPPKN bg juga klinik yg dorang cadangkan, tp kat KL. so i decide nak buat kat kpj. Memandangkan masa 1st day appointment i dh period, so kena tunggu next cyle lak. Kalau ikutkan boleh je buat appointment hsg hari tu since i mmg period hari ke 10, but im not ready yet. Sbb dgr2 mcm sakit. Uhuhuhu. 

Settle consultations me and husband pun buat bayaran. Total rm60 je byr utk registration and sperm test. So next tunggu period.

Done. Semoga lepas ni dipermudahkan. Amin.


Related Article:

2 intelligent commentors:

Shafiqah Rosli said...

Hsg, blood test tu nak kena buat masa cycle period yg same ke?

Norhayati Basri said...

Hi sorry lambat reply. Bru perasan. Blood test pertama kena amik masa haid hri pertama-kedua. Hsg kena buat hari ke 10 sbb nak make sure darah haid kering.

Post a Comment

Jom Membebel Sini :)