Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, October 6, 2017

CARA KIRA TARIKH SUBUR : PERIOD TAK REGULAR

Salam semua.

Bagi yang baru menjengah blog ni, I nak share information with uols. I have been married for 5 years, bulan 11 ni genaplah 5 tahun. Dan sepanjang perkahwinan, baru tahun ini I get serious utk usaha mendapatkan anak. Agak lambat sebab selain not ready being pregnant sorang2 dan macam-macam lah yang I fikir. But tahun makan tahun baru nak fikir serious about it. And yeah. Journey just begin.

What I did for my first step? I call LPPKN. Boleh baca journey i di LPPKN kat SINI. Dan journey I terhenti di LPPKN bila selepas I buat step HCG dan disahkan ada fibroid. Fibroid ni la yang mengganggu peluang I untuk hamil kerana dia berada betul2 di dalam kaviti rahim dan every month I memang akan mengalami period yang sangat2 teruk sehingga perlu makan ubat tahan sakit. Panjang lagi sebenarnya cerita tapi next post lah ye.

Back to the topic, start this year I mula menyimpan tarikh2 period I. Boleh baca blog-blog lain, cara bagaimana nak kira period yang tak subur dan ada pelbagai versi. Boleh kira manual dan juga paling senang guna tools yang ada. Sini I nak share uols tools yang berguna untuk kira tarikh subur kita. Sebab bila kita tahu tarikh subur kita, InsyaAllah peluang telur dan sperma untuk bertembung adalah tinggi.

Step pertama, catat tarikh hari pertama setiap kali korang period selama 4-6 bulan pertama. Contoh I punya I kira Period selepas operation dijalankan. Sebab doktor dah bagi tahu, after operation I x dibenarkan mengandung dalam tempoh 3-6 bulan sebab badan baru recover. So dalam tempoh tu I catat period cycle I. Contoh macam kat bawah:

19 April 2017 -
20 May 2017 -
21 June 2017 -
28 July 2017 -
29 August 2017 -

Dan selepas tu, key in kat tools http://www.whenmybaby.com/menstrual_cycle_calculator.php

Dia akan keluar seperti ini:

Berdasarkan statistik, kiraan haid terpanjang adalah 37 hari manakala kiraan hari terpendek adalah 31 hari. Purata kitaraan haid sebulan adalah 33 hari. kitaran haid yang normal adalah sekitar 28 hari ke 35 hari.

Ok. Kemudiaan adalah cara kiraan tarikh subur pula. Formula nya adalah kitaran haid terpanjang perlu ditolak 11 hari manakala hari terpendek perlu ditolak 18 hari. Tapi i tak ikut formula ini. I ikut formula fasa luteal. Fasa luteal semua badan sama iaitu 14 hari tak kira panjang atau pendek. Tak tahu macam mana nak explain, tapi rajin-rajinlah membaca info pasal kitaran haid dan kemudian baru kalian akan faham betapa uniknya kita sebagai perempuan.

Apa yg I buat adalah kitaran haid pendek tolak 14 hari dan kitaran hai panjang pun i tolak 14 hari.
Contoh, kitaran haid pendek adalah 31 hari tolah ngan 14 hari= hari ke 17 manakala kitaran haid panjang tolak 14 hari = hari ke 23. Makanya tarikh kesuburan kita bermula daripada hari ke 17 hingga hari ke 23.

Jadi eksperimen I baru bermula bulan September, dan sepatutnya I period sekitar 30 September hingga 4 October kalau mengikut kitaran cycle pendek dan panjang. Rasa teruja dan tak sabar. Doakan journey I ye. Adioss.


Sunday, June 4, 2017

Pembedahan Fibroid

Assalam dan hi!
Masuk puasa ke 8 sudah. Masuk hari ke 4 dalam bulan Jun. Cepat maaa berlalu. Rasa macam baru je kena operate bulan 6 tanggal 4hb yg lalu.
Alhamdulillah. 2 bln selepas operation makin beransur pulih. amatlah rajin (puji diri dulu) untuk masak di rumah. Sekarang, pemakanan semua keba jaga. Selain takut luka lama lambat sembuh, tp nak jaga keadaan rahim juga. Sebab hari tu, masa follow up dgn doc dia bgtahu ada banyak lagi fibroid kecik² di sekeliling rahim. Tp dia xleh nak usik, sbb berada di dinding rahim. What i havr to do is, jaga makan elok².
But alhamdulillah selepas pembedahan, dah xde rasa sakit senggugut lagi. 2 cyle dah, rasa mcm x period. Cuma darah masih banyak seperti biasa. Selepas operate tu doc nasihat berehat dulu minimum 3 bln sebelum nk conceive. Nampak gayanya kena tunggu la kan.
Rasa sakit tak selepas pembedahan? Sebenarnya sakit lagi bila kena senggugut. Siapa yg pernah alami senggugut teruk akan tahu rasanya. Lagipun, dunia perubatan sekarang canggih. Ada ubat tahan sakit bg mengurangkan rasa sakit.
Ok lah. Next post i share to you macam mana nak jaga bekas luka semasa pantang ye.


Monday, February 13, 2017

Travel Pertama 2017 : Pulau Perhentian

Tak pergi lagi. Bakal pergi. Masa cuti Thaipusam, ingatkan nak balik Sarawak. Survey2 tiket, sekali tiket ke Kota Bharu ada murah. So beli utk 2 org ke Kota Bharu, sbb nk gi Pulau Perhentian. Tapi bukan sekarang, bulan 5 hahaha. Cuma nak catat sebagai panduan siapa2 nk ke Pulau Perhentian.

Tiket ke Kota Bharu pergi RM43, balik RM33. Kos seorang RM76 total laki bini RM158.
Tiket husband KCH-KL-KCH pergi balik RM150. So total tiket RM308.

Cuma sekarang ngah decide nk amik pakej travel atau main backpackers je. Heheh. Teringat masa ke Langkawi. We both redah je. So far travel x pernah amik pakej lg. What say you?




Sunday, February 12, 2017

TTC : Rawatan Kesuburan di LPPKN

Assalamualaikum dan Hello!

Dah lama tak menulis di blog ini. Its been a lon long time ago. I guess nak start balik, sebab nak buat my journey on Trying To Conceive #TTC

After my 4 years marriage, now entering 5th baru nk tergerak hati to take this issue seriously. I guess i should leave my enjoyable life to parenthood life eventhough me and my husband masih in a long-distance relationship. Sighhh.

By the way, back to the story. I call LPPKN KL last year. Tak tau masa tu tiba2 tergerak hati nak kol. Sbb for the pas 2 years ago pernah 2-3 kali call nak buat appointment tapi sllu penuh. End up guve up. Tapi bila dah mcm serius nk cuba tahun ni, then tergerak hati kol terus dpt. 

So 1st appointment pd 6th Jan x silap. Bila dah dapat tarikh, terus kol husband utk beli flight ticket from kuching. Me work at Bangi, and once a month we both meet up. Huhuhu. Ok, masa hari appointment, akan buka fail kita laki bini. Masa ni, my husband kena buat sperm test and result pun dpt ms on that day. Cepat je, everything settle from 9.30 am till 12 noon. Sebab yg si isteri cuma diinterview by nurse je dulu. Nurse tanya semua details yg uols kena jawab jujur na.

My husband sperm test result is normal. Xde masalah pun. And i guess, masalah is from my side. I got fibroid. Tp i x bgtau nurse pun cause i nak everything re-check and re-confirm with another doctors pula. Sblm ni buat TTC sekerat jalan kat az-zahrah Bangi. Tp consultation doctor tersangatlah tiada penyelasaian. Dah la bayar mahal. 

Then, nurse bg referral letter utk buat hsg. Hsg kena buat masa hari ke 10 selepas period. So bila period hari pertama, terus kol hospital or klinik utk buat rawatan hsg. LPPKN bg juga klinik yg dorang cadangkan, tp kat KL. so i decide nak buat kat kpj. Memandangkan masa 1st day appointment i dh period, so kena tunggu next cyle lak. Kalau ikutkan boleh je buat appointment hsg hari tu since i mmg period hari ke 10, but im not ready yet. Sbb dgr2 mcm sakit. Uhuhuhu. 

Settle consultations me and husband pun buat bayaran. Total rm60 je byr utk registration and sperm test. So next tunggu period.

Done. Semoga lepas ni dipermudahkan. Amin.