Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 9, 2013

RESEPI AYAM PENYET ALA WONG SOLO

Assalamuailakium WBT,


Ayam penyet is one of my favorite food. Especially the 'sambal'. Kalayu nak resepi ayam penyet, google jer di Internet. Anda akan dapat pelbagai versi cara nak masak ayam penyet dan juga sambal. Resepi ni aku jumpa masa blogwalking di blog Serius. So, here it is and tell me if you have try it!


I love to eat ayam penyet so so much.. especially wong solo punye.. mmg terbaik.. kdg2 kalau mengidam nak makan wong solo tu.. tak kira la hujan pon sanggup redah... asalkan dpat makn.. then decided to make one at home.. banyak kali try jugak buat..so yang ni slightly the same with wong solo one... amik dari sane dari sini... tapi bab sukatan tu tak berapa nak sure la.. sbb salu masak mmg agak2 je... ok here it is...

Untuk Ayam

1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik.
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau.
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau.
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau.
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng



Untuk Sambal 

Segenggam cili padi merah3 ulas bawang putihtepung jagung secukup rasa 2 sudu minyak masak

Untuk Nasi

2 pot beras rendam selama 2 jamSehelai daun pandan
Untuk Sambal Terung3 biji cili merah*segenggam ikan bilis*tomato*4 ulas bawang merah*3 ulas bawang putih*1 inci belacan*2 sudu besar cili kisarair asam jawakicapgaram dan gula secukup rasaterung panjang (belah 4, potong senget2)minyak masak 4 sudu
Untuk sambal kicapcili padi segenggam3 ulas bawang putihkicap ABC saus manis

Lain- Lain

tempe (potong kecik2), tauhu (kalau yg tebal tu, bahagi dua then potong segitiga.. so dapat 4), daun salad & timun.

Cara- cara menyediakan:-

Untuk ayam
1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini 
3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Nasi
1. kukus nasi dlm loyang wat kek yg bulat tu.. kalau ade mangkuk kecik2 yg peniaga nasi kukus wat tu lagi bagus.. 
2. letak daun pandan dalam air kukusan.


Untuk Sambal
1. tumbuk bawang putih sampai lumat... lepas tu masukkan cili padi.. tumbuk jugak tapi takyah lumat sangat...
2. panaskan minyak..
3. masukkan bahan yang dah tumbuk tadi.. 
4. masukkan air tepung jagung (tepung jagung tu sikit je.tak perlu banyak sangat, nanti jadi cam gam)
5.kacau2 and angkat.. xyah buh garam

untuk Sambal terung
1. tumbuk bahan bertanda *
2. panaskan minyak
3. masukkan bahan yang dah ditumbuk.. kacau2
4. masukkan cili kisar.. masak sampai pecah minyak..
5. taruk air asam jawa, garam, gula kicap..
6. campurkan dengan terung yang dh digoreng

Untuk sambal Kicap
1. tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
2. tuangkan kicap abc.. (jgn bnyk sgt.. nanti cair.. kicap wong solo kan pekat.. kalau tercair, tambah balik bwg putih ngn cili padi biar balance balik)

SELAMAT MENCUBA!!


Related Article:

0 intelligent commentors:

Post a Comment

Jom Membebel Sini :)