Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 5, 2012

Review 2: Pelamin Nikah

 Ok, ini cerita pelamin nikah fully DIY by me. Yes, esok nak kawin, hari Jumaat baru nk terhegeh2 nak deco sebab ada cerita di sebalik kelewatan deco2 ini. Ceh!

Deco by me and hubby. Sekali hias dengan bilik pengantin. Penat ok, sangat penat. Semua kena siap sebelum maghrib sebab malam nak berinai dan my hubby pula kena rushing utk jemput family dia dtg dr KUching. Kalau ikutkan, me and hubby supposed cannot meet bila dh dekat nak sanding. Tp apakan daya kami, tiaada siapa boleh ku harapkan. Sadisss!!

Aklright, ini jumlah kos keseluruhan untuk pelamin nikah. Aku ada dua pelamin, satu pelamin nikah dan satu sanding. Reason? Hmm, baru terasa macam membazir buat dua pelamin, dan Allah Maha Adil. Nasib baik aku ada pelamin nikah ok. Vendor kahwin aku siapkan pelamin aku malam hbis nikah ok. tu pun, hmmm. aku bergambar dlm gelap. Nanti aku ceritakan. Jom share kos pelamin nikah aku yg simple ini:

Kerusi : RM650

Chandeliar bought from blogger : 2 pasang dapat RM75 (ada jual kat Romantika, whic is sepasang RM75. Blogger jual lepas wedding dia. One more, she is news presenter kat TV3 XD)

Wallpaper belakang : beli ms kat nilai, guna untuk wallpaper bilik, ada extra aku jadikan buat background pelamin. Vintage gitu. Semeter kain RM3.50 xsilap. Aku beli keseluruhan 16 meter. Utk pelamin nikah ada 6 meter.

Kain hijau tu selimut. Buat alas rak untuk letak chandeliar. Sepasang RM5. Hehe, beli juga kat Nilai.

Pastu lantern putih. Beli kat petaling street. Harga ikut saiz. Plg kecik 3 inc - RM3 xsilap. Aku beli 2 biji untuk 3 saiz berlainan (3 inch), 8 inch ngan 14 inch.

Lilin wangi : beli kat IKEA, biar nampak eksotik sikit n mewah. Lilin wangi bila pasang semerbak. Mau2 bila bawah aircond. Yg kecik ada 24 biji kos dlm RM9.90 pas tu 2 biji lilin besar. Rm5 siap satu.

Bekas letak lilin tu ada gelas. Which is rm5.90 utk 10 gelas. X ingat dh exact hrg.

Then sarung bantal vintage bunga beli kat semua house. Rm5 satu, so beli 2 pasang.

Jadi belanja hangus keseluruhan nk msuk RM1k jugak, tp aku puas hati. Sebab inilah satu-satunya hasil DIY aku selain drpd bilik ala-ala vintage and English style tu :)



Satu je terlupa time ni, nk tutup belakang tu sebab xperasan cahaya matahari yg menembusi belakang pelamin. But overall puas hati :)




With My MUA and OP

Duduk megah di kerusi pelamin yang dibeli sendiri :) Jangan tengok orang, tengok background k.



So my advice! Yakinlah dengan kemampuan kerja tangan sendiri. Sekian, terima kasih.


Related Article:

0 intelligent commentors:

Post a Comment

Jom Membebel Sini :)