Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 31, 2012

New Year CheckList

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Today is last day in 2012. Then next week aka next year, kita dh masuk tahun baru Masehi 2013. So, say bubye dengan 2012. Buka buru dan buka azam baru :)

Sejauhmana azam 2012 korang tercapai? Azam aku 100% dah tercapai. Tengok wishlist 2012 aku di sebelah kanan blog, itulah azam aku di permulaan.

Pertama, dapat Master pada tahun 2012 sebelum usia menjejak 30 tahun. Alhamdulillah dah.
Kedua, dapat kerja selari dengan degree aku, yup. I'm a counselor now. Tapi bertahan sampai bila aku tak tahu sbb my husband in Kuching and I'm here stuck with my ambitious.
Ketiga, kahwin. Yes, I'm married now. Alhamdulillah syukur, jodoh itu telah sampai dan dia pilihan hatiku yg tepat. In shaa Allah. Sampai ke Jannah.
Keempat, yes. Aku ada ipad. Seriyes, I can't live without my ipad. Hubby no 1 dia nombor 2. Hubby xde, ipad no. 1. kuang2.

Ada empat je azam aku tahun ni. Nampak xbyk. Tapi usaha kepada itu bukan sedikit kami curahkan. Ya, kami. Aku dan hubby. Bersama-sama memastikan azam aku tercapai dan terus tercapai. Alhamdulillah sekli lagi.

Hokei. Jom. Kalau azam tahun 2012 dh tercapai, kita buat azam baru pula tahun 2013. Kalau ada yang tak tercapai, forward ke depan. In shaa Allah, betul niat dan usaha DIA akan tolong :)

Azam tahun baru 2013:
1. Duduk dengan hubby. Buat masa sekarang, jalan itu masih kabur, moga akan diterangkan jua kelak oleh-NYA.

2. Melancong!

3. Beli rumah!

4. Buat bisnes online

5. Jadi hamba-Nya yg solehah. Ameen.

Tips mudah kalau nak pastikan azam tahun baru kita tercapai, sentiasa ingat dan tulis azam kita kemudian simpan di tempat-tempat yang kita selalu berada. Misalnya di opis, di diari, laptop atau di blog macam aku :) Ni aku kongsikan cara-cara nak letak widget Notepad kat blog yang aku cedok dari satu blog. Aku dah lupa pula nak letak sumebr dia. Nanti aku cari. Jom cuba!


1. Pergi ke Dashboard -> Design -> Add Gadget  ->  Html/Javascript 
2. Highlight dan copy(Ctrl + C) code di bawah ni :

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satuchecked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="duadisabled />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tigachecked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empatdisabled />empat<br />
</form>


3. Paste(Ctrl + V) code tadi pada ruang html/javascript.
4. Preview n save.

P/S: 
Gantikan:
HIJAU - senarai barang atau hajat yang korang nak
MERAH -  checked ~ untuk papar tanda tick pada list
               disabled ~ untuk hide tick pada list
van


Tuesday, December 25, 2012

Peristiwa Malam Xmas 2012

Hohoho!hoho! Merry Xmas my dear friends who celebrating it today!

I got half day leave on Monday and of course today we have 1 day holiday. Yesterday I'm watching Les Miserables at Mid Valley with my beloved adik from Palembang :)

Kamii tengok midnight movie dgn harapan sempatlah jugak utk shopping mopping. Malangnya kami smpi kol 9.30 dan ingatkan midvalley tutup kol 11. Rupanya kol 10 dh tutup. Hampeh.

Sudahnya, sempat lah merembat 4 helai baju PDI. Actually the shirts is for men. But I bought 2 for myself and 2 for hunby. So we can make it as couple shirt la. Ahahha. I thought i bought wrn oren, sekali sampai rumah warna merah. Sudahlah yg other kaler is yellow. Dh mcm penyokong selangor la pulak.

But nvm, as long as it is cheap consider berbaloi la jugak. Ahahha. I bought it for only RM9 each. Murah kan. Hahah. Rasa menyesal tak beli semua klaer yg ada. Especially pink. Tp aku xsuka pakai round neck shirt, I more love to wear V neck shirt.

Ok. Our movie start at 11.45 pm, but the movie only started at 12.15. Deim. Dah sudah kami hbs jam 3. Huhu. Balik menuju ke keta, my car cant started. Rupanya batte weak cause I forgot to switch of the light. And yes, again!!!! I did it not for the first time, nor twice. Ini yg ke-3 ok. Ohmai!! Dek kerana dh pernah menghadapi situasi ini so I still can be cool. Macam biasa crik pak guard midvalley. Jumpa pak guard bangla. At the first rs bengang sbb bangla ni xpaham bhs la jugak. Aku tny jumper, dia boleh tny kenapa x boleh start, kenapa alarm bunyi dan aku tuutp. Adoiyai. Aku ckp batte keta weak pun kena berulang kali ckp. Then the Bangla guard told as to wait. So we waiting sambil menunggu kot2 ada org lalu situ. Rupany takde.

Around 20 mins dtg pak guard malay bersama bangla guard td. He ask again what happen then i told him my car need to be jumped. He go and later bring security car. Then he helped me jumped my car. Thanks Allah! My car dh boleh start. Thanksto both pak guard yg really helpful. Tak mcm pak guard d alamanda, putrajaya. This situation first timepernah belaku kat putrajaya. Tp ms tu lom midnight lg. Org msh ramia. Tp x ada sebuah kereta pun punya jumper. Bila minta tlg ngan pak guard, pak guard tu tersangat la psiko dn gtal.

Ingat nk uat report, tp smpi ke hari ni xbuat. Btw, jd pengajaran. Hubby ada belikan jumper, tp aku gatal p kuarkan. Dh sudah jd lagi. Ayoooooo!!!!





Thursday, December 20, 2012

Mata Sakit / Sakit Mata

8 jam menghadap PC, buat aku sakit mata. Penat. Tapi hakikat bukan buat kerja sangat sebab takde mood. Entah. Mata sakit hadap PC lelama tapi bila buka sweet-like marshmallow, thepoplook or czaboutique segar pula.

Entah, rasa macam nak pergi spa pun ada. I need therapy. either window shopping or shopping. Dunno. 

Apa aku merepek nie? k Bai.


P/s: Sapa ada Instagram, meh follow aku kat Insta. Click sini to follow :)


Wednesday, December 19, 2012

Sayang itu apa dong?? Hehehe


SHAE - SAYANG


Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu


Lyric source : liriklagu.me



Wordless Today #10



Thursday, December 6, 2012

Wordless Today #9

9
.
.
.
10
.
.
.
11
.
.
.
12
.
.
.
.
.

10.11.12 / 11.11.12 / 09.12.12



Wednesday, December 5, 2012

Review 2: Pelamin Nikah

 Ok, ini cerita pelamin nikah fully DIY by me. Yes, esok nak kawin, hari Jumaat baru nk terhegeh2 nak deco sebab ada cerita di sebalik kelewatan deco2 ini. Ceh!

Deco by me and hubby. Sekali hias dengan bilik pengantin. Penat ok, sangat penat. Semua kena siap sebelum maghrib sebab malam nak berinai dan my hubby pula kena rushing utk jemput family dia dtg dr KUching. Kalau ikutkan, me and hubby supposed cannot meet bila dh dekat nak sanding. Tp apakan daya kami, tiaada siapa boleh ku harapkan. Sadisss!!

Aklright, ini jumlah kos keseluruhan untuk pelamin nikah. Aku ada dua pelamin, satu pelamin nikah dan satu sanding. Reason? Hmm, baru terasa macam membazir buat dua pelamin, dan Allah Maha Adil. Nasib baik aku ada pelamin nikah ok. Vendor kahwin aku siapkan pelamin aku malam hbis nikah ok. tu pun, hmmm. aku bergambar dlm gelap. Nanti aku ceritakan. Jom share kos pelamin nikah aku yg simple ini:

Kerusi : RM650

Chandeliar bought from blogger : 2 pasang dapat RM75 (ada jual kat Romantika, whic is sepasang RM75. Blogger jual lepas wedding dia. One more, she is news presenter kat TV3 XD)

Wallpaper belakang : beli ms kat nilai, guna untuk wallpaper bilik, ada extra aku jadikan buat background pelamin. Vintage gitu. Semeter kain RM3.50 xsilap. Aku beli keseluruhan 16 meter. Utk pelamin nikah ada 6 meter.

Kain hijau tu selimut. Buat alas rak untuk letak chandeliar. Sepasang RM5. Hehe, beli juga kat Nilai.

Pastu lantern putih. Beli kat petaling street. Harga ikut saiz. Plg kecik 3 inc - RM3 xsilap. Aku beli 2 biji untuk 3 saiz berlainan (3 inch), 8 inch ngan 14 inch.

Lilin wangi : beli kat IKEA, biar nampak eksotik sikit n mewah. Lilin wangi bila pasang semerbak. Mau2 bila bawah aircond. Yg kecik ada 24 biji kos dlm RM9.90 pas tu 2 biji lilin besar. Rm5 siap satu.

Bekas letak lilin tu ada gelas. Which is rm5.90 utk 10 gelas. X ingat dh exact hrg.

Then sarung bantal vintage bunga beli kat semua house. Rm5 satu, so beli 2 pasang.

Jadi belanja hangus keseluruhan nk msuk RM1k jugak, tp aku puas hati. Sebab inilah satu-satunya hasil DIY aku selain drpd bilik ala-ala vintage and English style tu :)



Satu je terlupa time ni, nk tutup belakang tu sebab xperasan cahaya matahari yg menembusi belakang pelamin. But overall puas hati :)




With My MUA and OP

Duduk megah di kerusi pelamin yang dibeli sendiri :) Jangan tengok orang, tengok background k.



So my advice! Yakinlah dengan kemampuan kerja tangan sendiri. Sekian, terima kasih.


Tuesday, December 4, 2012

SEGMEN TANYA DAN JAWAB BY YANIE

Assalamualaikum W.B.T & Gud morning :)

Saya join segmen yg dibuat oleh adik manis kita iaitu YANIE. Ada 30 soalan dari Yanie, dan 30 jawapan lah jugak dari saya :P So, sapa nak join, boleh terjah blog Yanie k. Cekidaut :)


1.Your Girl Bestfriend : Dedek, Grace, Beb Phine & Marie
2. Your Boy Bestfriend : My Mr. Hubby :)
3. Your Nickname : Nono (closed friends) & Yati (my friends after getting my Master.. boleh cenggitu :p)
4. Your Favourite Food : Mi Kolok & Rojak Sotong (Cina buat k, Melayu x sedap! tp HALAL)
5. Your Favourite Drink : Teh C Peng Special
6. Do You Have Mental Problems : Bad Temper & Moody (that one also called mental problem what)
7. Something You Can't Live Without : Latest.. My Ipad! n Bantal busuk!
8. Last Person You Called : My hubby erkk confused, org terakhir yg dihubungi musuh kot.
9. Your Birthday : 5.11.2012 (Scorpion girl)
10. Someone You Love : My Hubby, My Mom & family
11. Someone You Hate : Cheater
12. Last Text Said :Me tido lok :)
13. Your Super Bestfriend : All my bestfriend is SUPER!
14. Do You Believe In God? : Yes, definitely.
15. Would You Take You Ex Back? : Nah! I'm married now.
16. Someone You Miss : My Hubby, we in long distance relationship
17. Last Person That Made You Laugh *sertakan tarikh kalau boleh* : My Hubby * we last meet on 19th December 2012 ms anta hubby g airport
18. Your Favourite Song : No Promises by Shayne Ward
19. Is 2012 Are The Best Year Of Your Life : Yup! 
20. Do You Like Malay Food : Yup especially on Sarawak Malay Food
21. How Old Are You : 27
22. Do You Regret Anything From Your Past ? : Yup, some part of it
23. Where Do You Want To Honeymoon ? : Korea!
24. Do You Believe In True Love : Yup!
25. What Is Your Attitude : Procrastinator!
26. Are You Scared Of GHOST? : Nope! emmm.. maybe! Hahha
27. What Is Your Status ? (Single / Taken / Married / Divorced / What ? ) : Just Married!
28. Have You Ever Broke Someone's Heart? : Yup, my 1st ex!
29. Who Is Your Favourite Singer ? : Opick
30. What is your favourite colour ? : Mustard, Red, Blue, Olive green... all la!

Ok! I'm done! Nak sambung kerja! Hahaha.


Monday, December 3, 2012

Review 1: Handbouquet by Nana

Assalamualaikum W.B.T & hello Peeps!

Hari pertama bekerja selepas cuti seminggu. Hahah. Bukan cuti kahwin, cuti kahwin dah habis. Cuti sakit mata ok, sore eyes! I got 5 days Mc. So total up 9 hari cuti termasuk hari minggu. Hahah.

Orite, pernikahan dan persandingan sebelah pengantin perempuan telah melabuhkan tirainya dengan 1001 kisah. Okey, samada duka atau suka diakhiri dengan ALHAMDULILLAH. Sah! AKu dah jadi bini kepada my Mr. Deng-deng :) Dh boleh peluk2, cium2. auuwww!

Now. its turn for me to share apa sahaja yg boleh dikongsi supaya menjadi panduan buat bakal sehari semua . Insya-Allah kalau dirancang dengan teliti, pasti berjalan lancar (walau bukan semua!)

Untuk review pertama, aku kongsikan HB yang aku tempah khas dari blogger bekas B2B, dh jadi isteri orang dah :) dan bakal melahirkan bby jugak iaitu Nana Syazana :)


And see how this beautiful HB makes my day complete :)



Plus, siap bawa pergi Outdoor photoshoot ok :)


So, kalau nak order Hb yg awesome ni, korang boleh order kat blog nana di sini atau request kat FB Nana okey :) Sebab Nana masih buka order untuk bulan 12 sebelum melahirkan anak. Go go, get yours! tempah awal-awal, elakkan last minit! :)