Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, September 30, 2012

DIY TUTORIAL : TISSUE PAPER / CARDSTOCK ROSES


Just click the tittle, link had been given :)
  1. Tissue Roses Kissing Balls 





Here...and here too 

So, tell me which one you prefer.


Wednesday, September 26, 2012

Lambat! Sungguh Lambat!

Sehingga jam kinek, aku lg nunggu bila gaji maok masuk.. Nang lembap. Nasib gomen dah masuk gaji marek, mun sik merinsak.

Stress aku! Kbai!


B2B 12 : CERITA BAJU NIKAH

Percaya tak?

Baju nikah aku dihantar seawal bulan Feb hari tu. Hantar kat Kak Wan di Hentian Kajang.

Percaya tak? Kali pertama aku datang untuk periksa kain aku adalah sebulan sebelum raya, iaitu bulan Julai haritu. Malangnya, design yg aku mahu seperti di bawah tidak seperti yang aku inginkan.


Percaya tak? Tailor tu kata aku punya kain tak cukup bidang. Kain yang aku beli 10m tuh, percaya tak dia boleh cakap tak cukup. Lagi korang boleh percaya aku balik rumah dan terus mengadu sambil teresak-esak tersedu-sedu (T_______T). Kerana design yg dia buat pada kain aku meluluh jantungku...

Percaya tak?

Aku suruh dia alter semula sehingga hujung bulan sembilan bersama baju Melayu lelaki (Baju Melayu tu aku hantar sekali masa awal Feb). Bila tiba minggu lepas, Kak Wan call...

'' Yati, baju x siap lagi. Kak Wan demam"

"Takpe lah Kak Wan, saya akan datang minggu depan"

Dalam hati aku sumpah seranah. Bayangkan berapa lama masa yg dia perlukan untuk potong dan jahit baju aku. Adakah masih tidak mencukupi?

Percaya tak, bahawa aku masih mampu bersabar dengan pelbagai dugaan dan cabaran yang aku lalui. Dan kisah ini baru hanya kisah tukang jahit. Belum masuk kisah tukang vendor pelamin dan baju persandinganku, kisah design badges ku dan kisah-kisah yang bakal mendatang.

Seharusnya aku percaya, ini dugaan dari NYA untuk kami berdua.


Monday, September 24, 2012

DON'T EXPECT YOU CAN GET WHAT YOU WANT

Good Afternoon!

Bila semua org mungkin Monday Blues, me pula buat kerja sambil buat urusan kawen. Mcm mana tu? Pagi-pagi edit balik badges yg ditempah, make sure takde kesalahan. Which is memang awal2 dh salah. Takpe, sebab itu kita masih ada peluang untuk membetulkan.

Kedua, selesai sudah sesi photoshoot untuk pre-wed minggu lalu. To be honest, when the first time I saw my own pictures I am not satisfied. What can say, that the price I pay. Nak blame people is not worth at all, I can say I put the blame on my own. Semua idea2 untuk menjadikan shoot ni menarik hilang begitu saja, ditambah dengan situasi urusan nikah yang membantutkan kelancaran proses menuiju hari bahagia. Oh Tuhan, tabahkanlah hati ini untuk menempuhi segala halangan-halangan kami mendirikan masjid dalam mencari keredhaan-MU.

The lesson, jangan layan panggilan telefon masa shoot. Sebab macam-macam benda akan datang time calling2 and akan spoil your mood entirely. Sudah nya nampak nampak muka yg masam. Second, make sure your OP jenis yg boleh bg arahan and idea. Not passive by=ut aggresive yg boleh mengarah u ke sana sini dan memberi the BLOOm idea. Third, get your friend yg willing utk sacrifice and bg idea2 yg gila and boleh tahan whatever karenah you dat time. Your bestie shud know how to handle you. the rest, sila jd pelakon sepenuh masa (until the time you will get what I mean).

But I would like to say thank you to my beloved best friend, Phine and her boboy for spending your time melayan karenah tuan puteri cerewet ini. For my two BFFFF Ikie and Marie, thank a lot sbb meluangkan masa walau sekejap. Memberi idea dan sokongan, you both idea really helpful and make my shooting become joyful.

BTW, still not all my pictures spoil. There's and effort to make all the pictures look gorgeous. And yet, by EDITING :)






Friday, September 21, 2012

CONTEST: HB FOR FREE

Assalamualaikum! Selamat Petang UOLS!!

Siapa nak Hand Bouquet free?? Meh pakat ramai-ramai kita join contest kat SINI :) Siapa tahu aku boleh menang and dapatla Hand Bouquet PERCUMA untuk wedding ku yg bakal berlangsung pada......

......
.......
........
.......
...............
..............
.............

10.11.12


Wednesday, September 19, 2012

Survive hingga titisan terakhir

Sesak.. Sesak.. Sesak.. Bukan aku seorang, semua orang. Aaaaarghh, nafas terhenti, eh ada lagi. Sila tahan nafsu (bukan nafsu batin) nafsu serakah.. Ya, nafsu shopping!! tatkala kaki bisa menahan untuk melangkah ke shopping mall, mata dan tangan pula menghadap komputer.

Ya.. shopping online lebih menggoda jiwa!

Sesak! Sesak!

Aku bukan keseorangan. Kbai!!!


Tuesday, September 18, 2012

B2B 11: Pre-Wedding Ideas





Friday, September 14, 2012

B2B 6: CHECKLIST FOR HANTARAN (Updated)

Assalamualaikum & good morning,

3 bulan, 2 minggu & 3 hari saat entri ni ditulis sebelum menuju ke my wedding day. So far, here my checklist for hantaran. Ada yg settle, ada yg belum. To be updated soon.

Hantaran pihak perempuan (9 dulang)

:: updated on 14 SEPTEMBER::
  • Heels & Handbag Charles & Keith   (done)
  • Sejadah & Telekung
  • Ipad 3 (done)
  • Tepak Sirih
  • Set wangian
  • Set barang kecantikan Mary Kay
  • Cincin beserta mas kahwin
  • Kain sulam bukit tinggi (done:)
  • Kain songket Palembang (done: sponsored by Ibu Anna)
Hantaran pihak lelaki (11 dulang)
  • Kek pulut kuning
  • Set wangian
  • Buku perkahwinan
  • Galaxy Note/Galaxy Tab
  • Kemeja & Kasut (done)
  • sepersalinan baju Melayu (done)
  • Al-Quran dan Tasbih
  • Coklat
  • set penjagaan kulit
  • Cincin
Sepatutnya 7 dulang berbalas 9. Tapi ada sponsor yg baru masuk, kena adjust. Tp xpe, rezeki. Sikit-sikit la membeli. :) Barang perempuan hampir settle. Barang lelaki belum lagi. Sebab nak pakai duit sendiri. Kesian to my deng-deng. We decided to share in hantaran part. ya lah, hidup membina masjid perlukan kerjasama kedua belah pihak kan. Baru aman rumah tangga. Insya-Allah :)



Wednesday, September 12, 2012

Wordless Today #7




B2B 10: DIY CREPE PAPER

Asslamualiakum W.B.T & Good morning!

Kalau dah namanya DIY, makanya semuanya dibuat oleh aku sendiri. Menjadi atau tidak sekurangnya aku puas hati sebab aku dah usaha untuk menjadi pengantin bajet walau hakikat aku tidak membajetkan diri apabila membeli dan membelah ketika membuat persiapan perkahwinan. Nah!! Amekaww! Aku membebel.

Nokkkkk... aku punya duit aku punya suka kalau aku nak DIY atau beli atau whatever membazir sekalipun. Yet, kahwin hanya sekali. Tapi jangan risau, saya bukan shopaholic untuk brg perkahwinan makanya tidak akan ada pembaziran dalam perkahwinan saya. Sebab saya suka gaya simple and yes, elegant.

So.. entri ni ditulis bukan untuk dengar dan baca bebelan  aku. Tapi nak share dan memudahkan korang B2B yang bercita-cita untuk menDIY masa wedding day korang nanti. Ini idea aku untuk membuat bunga crepa paper plus bunga tisu sebagai backdrop pelamin nikah aku. Doakan semoga berjaya nok..

Antara pencetus idea korang leh klik pada linkj yg aku sediakan. Kat situ ada step & prosedur jenis bunga yg korang nak.

1. Giant Paper Rose by greenweddingshoes.com

2. Crepe Paper Flowers by Honestlywtf.com



 3. Crepe Paper Flowers by thebridescafe.com

Selamat DIY ye :)


Tuesday, September 11, 2012

B2B 9 : DIY DOILY PAPER LAMP



Ya.. Pernah tak korang tengok lampu yang dibuat daripada Doily Paper? Creative kan? Dan ianya super duper cantik gileeerrrr.... Sama la jugak gaya nya cara untuk korang buat nest lantern. Siapa yg tak tahu apa itu nest lantern, sila google sendiri. Sebab aku malas nak hyperlink.. ngeh ngeh ngeh...

Apabila doily paper, paper lantern dan bunga tisu tengah in skrg ni, aku antara org yg tak mahu pun ketinggalan (dalam kata lain mengada-ngada) untuk menDIY my wedding preparations. Doa-doakanlah semuanya berjalan lancar!

Orite, we begin the steps.

Bahan-bahan perlu ada :

  1. Of coz Doily Paper
  2. Big Baloon (yg keras tu, bukan yg lembut tau. Yg lembut mudah pecah)
  3. Gam diniding / Wallpaper glue
  4. lampu tergantung
  5. berus

Cara-cara:
  1. Gam doily paper satu persatu di seluruh balon tu.
  2. siap :)

Hahahahah... pecahkan la baloon tu.. baru nampak cantik.. Macam kat bawah ni...
........
......
.....
....
...
..
.
.
.
.
.



Tadaaaaa.....




Idea dipetik daripada : www.carlykmyta.com


Monday, September 10, 2012

OPEN HOUSE DI GMI


Habuk! Habuk! Memang berhabuk. Belog dah lama tak update and sorry I'm too busy. Bukan busy prepare wedding, tapi busy dengan kerja di opis lebih-lebih tengah handle GMI education & Career Fair 2012 pada 5 & september 2012 yang lepas.

Selepas tu baru boleh bernafas dengan lega. Hahaha. Pada 7hb pula, GMI buat open house. Bunyi open house, tapi buat kat dewan. Heheh. Ok ler tu, daripada takde langsung.

Macam biasa sempat snap2. Biar gambar berbicara selebihnya :)








My tops beli kat su-estilo.com, kain pula kain baju raya dua tahun lepas. So my dress concept is Mix & Match :)