Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 30, 2012

Wordless Today #6




Sunday, May 27, 2012

The Journey of My Thesis




Source: PHD COMICS


Friday, May 25, 2012

Menaip dan menaip tanpa henti

Assalamualaikum W.B.T dan Salam Jumaat.

Hampir 2 minggu belog kesayangan ku ini tiada entry baru. Banyak ingin diceritakan, tapi masa selalu tak mengizinkan. Selain dimasukkan ke wad dek kesihatan yang tidak mengizinkan, kemudian sibuk pula dengan urusan tesis yang semakin mendekat tarikh untuk menghantar.

Urusan kerja kawen selalu tertunggak. Hanya setakat menghantar baju nikah je untuk dijahit je. Ada lah juga ke butik pengantin tapi banyak yang serba tak kena. Setakat ini debaran bergelar Raja Sehari masih belum terasa. Mungkin sebab sibuk dengan tesis aku yang masih tunggang langgang. Ya, suka buat kerja last inute kan. OHSOME!!


Tiga minggu bercuti di kampung membuatkan aku semakin rindu dengan anak-anak sedara ku yang comel macam angah mereka ni ^______________________^


OKBAI!!


Saturday, May 12, 2012

Tips Berguna Untuk Hantar Motosikal Balik Sarawak/Sabah

Assalaualaikum W.B.T,

Semalam aku dan deng-deng pergi PosMalaysia, nak tanya macamana nak hantar motosikal balik sarawak. Rupa-rupanya dorang dah tak buat penghantaran ke Sabah/Sarawak. Perggghhh!!! Memang menyusahkan. Kata PosMalaysia. Baik tukar nama tu PosSemenanjungMalaysia. Yelah, kalau dah perhidmatan untuk penduduk Sarawak/Sabah tak boleh disediakan. Kami bayar ok. Errghh.

Ok lah. Malas nak bising. So aku Google cara macam mana nak hantar motosikal balik. Sebenarnya deng-deng sayang nak jual. (Sebab tu ada kawan aku kata orang sarawak nih penuh dengan sentimental value..semua nak bawa balik). Hahaha. Yang tu aku dapat sumber daripada FireStartingAutomobil. 


Prosedur-prosedur:

1. Buat pemeriksaan di Puspakom
- Puspakom akan check dan sila bawa geran motosikal sekali. Beserta duit RM20. After check semua, baru Puspakom akan keluar surat pengesahan. Surat pengesahan hanya valid untuk sebulan je k. Jangan ko simpan setahun pulak der +.+

2. Pergi JPJ
- Kalau sempat siap check PUSPAKOM sehari, selepas tu terus ke JPJ terdkat. Kalau tak sempat takpe, esok lusa pun okei. Ambil borang permohonan eksport motosikal. Eksport tu ko tulis la ke Sabah or Sarawak. Nak ke Korea aku tak tahu ler. Yang nih kena sertakan sijil pengesahan Puspakom tadi dan juga geran motorsikal korang.

3. *Motosikal pinjaman bank
- Kalau motosikal korang tu masih dibawah pinjaman bank, kena dapatkan surat pengesahan bahawa motor korang dibenarkan untuk dieksport. Memang agak leceh, tapi dah sayang motor kan so ikut jela der.

4. Settle isi borang
- settle 3 step di atas, korang pilih nak hantar guna apa. Since PosMalaysia tak buat perkhidmtan tu lagi, jadi MasKargo pilihan yang ada. A little bit pricey, but choices still yours :)
- Kalau tak nak MasKargo, boleh pilih cargo shipping. Cuma lambat je sebab guna kapal merentasi laut. Jadi dalam sebulan dua baru sampai. Sangat sesuai bagi mereka yang tak terdesak sangat nak pakai motosikal tu :)


So settle :) nanti prosedur MasKargo i update lagi later orite!


Friday, May 11, 2012

MY LAZINESS

Believe me... when your soul is not with you, your body can't do anything. You become LAZY and LAZY. When time to go work I Just go work.  I'd be more frightened by not using whatever abilities I'd been given (do i +.+). I'd be more frightened by procrastination and laziness.






My Ambition is handicapped by My Laziness!!!