Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 31, 2012

My Niece and Nephew Feberet Song



Saturday, January 28, 2012

Wahai Pegawai!Sila amanah dan bertanggungawab!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Cuti Tahun Baru Cina membuatkan aku betul-betul memanfaatkan cuti yg ada. 2 hari ke Bukit Tinggi dan seterusnya ke Temerloh, Pahang. Tapi bukan itu yg aku ingin kongsikan di sini. Cuma nak kongsi rasa menyampah dan kecewa dengansikap pegawai Bendahari UKM (bagi aku dia tak layak dipanggil pegawai). Kisah nya begini:

Semalam aku ke ofis. Menguruskan claim untuk Dr Chang yg telah tertangguh selama 3 bulan. Bayangkan tiga bulan dari tarikh 30 Oktober claim itu aku uruskkan. Dan bayangkan hampir setiap bulan aku ikuti perkembangan claim tersebut dengan pegawai perempuan yg sama. Dan semalam aku masih bersabar kerana aku perlu memastikan claim itu berjaya dituntut seadil-adilnya. Agaknya bagi pegawai tu nilai tersebut bukanlah besar sangat pun. Ialah rm381.90 pada dia hanya di celah jari kan.

Pada awalnya, dia mula menampakkan keBODOHaNnya dengan berkata bahawa dia tidak menerima apa-apa surat claim daripada aku. Mengapa aku kata dia bodoh?Bagaimana boleh tak terima kalau kali kedua aku hantar sendiri borang claim kepadanya. Dan aku bersyukur sangat-sangat sebab aku dah buat salinan tuntutan yang aku hantar kepadanya (dan terima kasih pada Dr Chang sebab dia yg selalu nasihatkan kami untuk membuat salinan pada setiap urusan dengan pihak sebegini). Kemudian dia dah naik angin dan aku bermain psiko dengan dia. Dan akhirnya surat tersebut dijumpai juga. See, I told u! Bagaimana seorang pegawai dengan selambanya berkata tidak menerima apa-pa surat tanpa memeriksa dan mencarinya terlebih dahulu?? Tak apa. Aku masih bersabar.

Kedua, dia dengan selambanya berkata dia tak tahu pun nilai claim tu RM381.90 kerana pada borang tuntutan aku berjumlah rm81.90. Bodoh lagi!!! Bagaimana borang tuntutan perjalanan aku nak gabungkan dengan bayaran yuran persidangan?? Semua sudah di nyatakan dalam isi kandungan surat tersebut. Nak tahu apa jawapan pegawai yg bodoh dan tidak bertanggungjawab ini? “Saya tak baca isi kandungan surat ni,yg saya baca perkara tajuk tu. Mana ada masa baca panjang-panjang." Amboiiii, bodoh punya jawapan. Patut pun buat kerja lambat dan tak siap-siap rupanya ttak baca isi kandungan muka surat. Wahai pegawai yg bengap, ko dahlah mengandung. Cuba bayangkan ko nak pergi klinik sebab nak scan baby di perut. Dr pula x buat scan perut ko tapi tgk je secara fizikal bagitahu baby ko lelaki. alih-alih bila masa ko bersalin perempuan. Bengang tak??sebab ko dh beli semua brg2 untuk bayi perempuan,dek kerana dr yg bengap tak buat kerja sepatutnya,ko susah.

Macam tula jugak aku bila berurusan dengan ko. Masih aku ingat bila sepanjang berurusan dengan ko, macam-macam alasan ko bagitahu. Dalam proses la, tunggu hujung bulan, dan ko tahu setiap aku kol ko ko keluar. Hai takkan kerap sangat mengular?? Memang aku cukup kecewa dengan sikap pegawai sebegini. Terutamanya MELAYU! Ya melayu, sangat cuai buat kerja. Sama la aku,aku cuai tapi bila berurusan dengan org seboleh-bolehnya melakukan kecuaian adalah eprkara utama aku elakkan.

Jadi buat pegawai-pegawai terutama mereka yg berurusan dengan claim-claim buatlah dengan teliti dan sewajarnya. Layan kami macam $manusia bukan macam binatang. Aku tak tahu sama ada korang ni gred 17, 41 atau sebagainya. Jangan menyusahkan orang lain.Itu sahaja.

Sekian, selamat malam.


Tuesday, January 17, 2012

YeaYY!! I'M Free.... but...

Alhamdulillah! Saat entri ini di tulis betapa bersyukur nya me berjaya mengharungi peperiksaan akhir Sarjana Sains Sosial (Pengurusan Komunikasi) dengan jayanya. Ya.. I am free...

but.. still not free sepenuhnya. Apakah??

Sebab semester ke-4 perlu siapkan tesis dengan perancangan selama 3 bulan bermula pada saat ini. Berjayakah aku?? Ya, tak sabar untuk memulakan penulisan tesis yang selama ini terperap idea dek kerana kekangan masa. Dalam masa yg sama me jugak still bekerja sebagai Research Assistant untuk memmbantu my supervisor dalam projek Geran KTP. Yeah! Timba knowledge dalam e-PR.

So.. Wish me all da best ya :)


Thursday, January 12, 2012

Final Exam for Second Paper

Intercultural Communication Conference
4 pm - 6.30 pm
Bilik Tayangan FINAS, FSSK

Credit : phdcomics



Wednesday, January 11, 2012

Today My First Final Exam Paper

Communication Technology and Social Transformation
4pm until 6pm
Bilik Tayangan FINAS, FSSK

WISH ME ALL DA BEST! :p


Notes: Do study smart don't so hard!


Tuesday, January 10, 2012

I MISS MY MR BERRY

Assalamualaikum w.b.t!

Dah masuk hari ke 10 tahun baru Masihi 2012. Tak sempat pula me nak wish uols Selamat Tahun Baru. Mana tak nya, before malam tahun baru me punya Mr Berry buat hal. Trackpad nya tak boleh nak di gerakkan, natijahnya, mesej pon tak dapat buka and baca. I miss my Mr Berry so much. Seolah-olah dah patah kaki dan tangan bila takde Mr Berry sebab segala-galanya sebelum ni bergantung dengan Mr Berry.

Dah Internet di bilik RA lembap mcm siput b**i. Jd e-mel, facebook, Twitter semua nya buka dari Mr Berry. Bila nak cari jalan or nak shopping, mesti Mr Berry digunakan untuk merujuk dn buka Pakcik Google punya Maps. Segala berita semasa pon buka Mr Berry sehingga sebelum tidur the first thing i did was check all my emel. So sad, sekarang dah asuk 10 hari Mr Berry xsembuh-sembuh. Luckily masih ada warranty. Lg bulan Mr Berry besday setahun, huhu. Tak genap setahun pon Mr Berry dh buat hal. Adakah kerana lima hari berturut-turut guna Mr Berry untuk Google Translate masa buat assignment sehingga dia merajuk?? Oh tidakk!!!

Ok, cukup pasal Mr Berry. Another story nak cerita pasal plan entry for my blog. Adoyai, bila sibuk memanjang, my blog terabai. So, me dh decide untuk buat plan 30 tajuk perlu di target dalam tempoh 3 bulan pertama. Amacam? Plan itu penting (walau tak tahu akan terlaksana atau tidak.) So wait my next entry apakah 30 tajuk tersebut. Chow!!

J