Iklan Di Sini

Our Journey of Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 25, 2011

.Petua Rambut Sihat

Salam All.

Tetiba terpikir nak kongsi bagaimana mendapatkan rambut yang sehat. ok, petua ni bukan hanya untuk mereka yang tidak bertudung saja k, untuk yang bertudung un perlu ambik tahu. Sebelum ni, I paling suka warnakan rambut, curly kan hair, potong layer, potong bob (ala rihanna) and macam2 gaya lagi. Untuk menjaga rambut lebih-lebih lagi bila sudah panjang amatlah susah.

Ini sedikit petua untuk kekalkan rambut supaya sihat even setelah diwarnakan.

1. A good hair starts with a good cut
Rambut yang sihat ialah rambut yang bebas dari kerosakan termasuklah bercabang di hujung. Jangan biarkan rambut anda bercabang di hujung terlalu lama kerana ia akan memburukkan lagi keadaan. Keraplah ke Salon untuk membuat trim rambut. If u dont have time, ambik gunting trim sendiri. Itupun kalau rambut cukup panjangla.

2. Healthy hair is hydrated hair.
Sering kita dengar, untuk mendapatkan badan yang sihat ialah dengan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Ini BENAR. Air bukan sahaj membantu menghidrasikan tubuh badan tetapi termasuklah rambut kita ye. sebab tu rambut boleh memberi sinar bak air sungai yang mengalir.

3. Product overload.
Adoii..Jangan memakai produk yang banyak dalam satu-satu masa. Cuba bayangkan muka anda di make up dengan bermacam2 jenis produk yang bercampur-campur, kesan nya??naik la jerawat segala bagai. Jadi guna rangkaian produk yang sama. Ingat petua: One product to style and one product to finish it.

4.Makan makanan yang seimbang
Pemakanan yang seimbang membantu memberikan rambut yang sihat. Kurangkan makanan berminyak, ambil makanan yang mengandungi protein dan juga vitamin yang tinggi.

5. Kerap melakukan treatment
Anda tahu, anda juga boleh buat treatment sendiri di rumah. Beli treatment, pakai selepas mencuci rambut. Then, pakai shower cap atau towel, lilit dan biarkan selama 10-20 mnit untuk membantu penyerapan. Kemudian barulah cuci. Dan produk terbaik yang I guna ialah JS salon brand.


Sumber juga boleh diperolehi dari Healthy Har Secrets.


Related Article:

0 intelligent commentors:

Post a Comment

Jom Membebel Sini :)